Spanien

Conca de Barbera

Cara Nord

CELLER CARA NORD: Albert & Lily är stolta över att presentera denna lysande stjärna i spansk vinmakning. Cara Nord har på kort tid seglat upp som favorit på katalanska topp-restauranger som Lasarte, El Celler de Can Roca och Sant Pau. Dessa eleganta viner från svala bergsodlignar mellan Priorat och Costers del Segre har framtiden för sig.  

Projektet Cara Nord har inte många årgångar i bagaget, men framgången lät inte vänta på sig. Konceptet skapades av vinmakaren Tomas Cusine (Cervoles och Castell del Remei), Xavier Cepero (tidigare Espelt) och den amerikanske vinimportören Eric Solomon. Tillsammans skissade dom fram sitt drömprojekt, en modern vision dom hoppas att andra lokala vinmakare kan inspireras av. 

Cara Nord tar tillvara på svåråtkomliga druvor från Montañas de Prades norra sluttning, därav “Cara Nord” (nordlig sluttning, på katalanska). Bergsodlingar som fallit i glömska då de var svåra att få lönsamma. Men det fanns inget tvivel över deras klass, förra ägaren var den prisade kocken Ferran Adrià som hade planerat att göra dessa dramatiska vingårdar huvudroll till en fine dining upplevelse. Men han insåg snabbt att vingårdarnas otillgänglighet skulle bli deras fall och projektet avslutades.

Cara Nord – början på en ny era av katalanska viner

Projektet Cara Nord är fortfarande i sin linda och vinerna justeras och blir allt mer fokuserade för varje årgång. Men riktningen är tydlig, Cara Nord har vänt sig ifrån gamla ideal av hög extraktion och lång ekfatslagring. Vinerna är istället fyllda med ungdomlig energi och bjuder på en sval, elegant och definierad upplevelse. Kanske är det därför dom är så populära bland sommelierer och gastronomer. Dessa är viner som kompletterar en måltid istället för dominerar.

Vingårdar

Vingårdarna som används till projektet Cara Nord ligger på nordsluttningar till bergskedjan Montañas de Prades. Ett svårtillgänglig terräng mellan Priorat och Costers del Segre. Vingårdarna är planterade med macabeo, chardonnay, albarinyo, garnacha, syrah och garrut. De äldsta sattes i jorden som bushvines och är upp till 80 år gamla. Nyare delar är snart 20 år gamla. 

 

Gillar du vinerna från Cara Nord? Prova då även: Sierra de Toloño 

Viner från Cara Nord