Vaucluse, Södra Rhône.

Chêne Bleu

Chêne Bleu är ett projekt som vuxit fram som frukten av fyra människors arbete och vilja att förvandla gammal vingårdsmark med anor från medeltiden, till en modern och miljöanpassad vingård och producent av terroirdrivna kvalitetsviner.

Domänen Chêne Bleu ligger i departementet Vaucluse i hjärtat av södra Rhône. Några av de mer kända omgivande appellationerna är Vacqueyras, Gigondas och Chateauneuf-du-Pape. Själva vingårdarna ligger på 550 meters höjd på Mont Ventoux i en av UNESCO skyddad biosfär.

Kombinationen av 300 soldagar per år och det höga läget, som ger fördelaktigt svalare temperaturer än normalt för breddgraden, ger perfekta förutsättningar för vinodling enligt vinmakare Xavier Rolet. Druvorna får chans att mogna långsamt vilket gör att smaken koncentreras och syran bibehålls, båda viktiga komponenter för att kunna producera högkvalitativa viner.

En annan viktig faktor för Chêne Bleu är att marken ligger väldigt isolerat från kringliggande jordbruk. Det underättar när man som Chêne Bleu odlar ekologiskt och följer biodynamiska principer. Risken för att sjukdomar och skadeinsekter sprids minskar, samt påverkan från omkringliggande jordbruks eventuella användning av gödning, bekämpningsmedel etc minskar radikalt. Dessutom är vingårdarna omgivna av tall- och ekskog vilket skyddar mot luftföroreningar.

Jordmånen utgörs av väldränerade, mineralrika huvudsakligen ler- och kalkjordar vilket ger vinerna struktur, komplexitet och ofta en tydlig mineralitet.

Man odlar klassiska Rhone-druvor på de 30 hektaren, huvudsakligen gamla stockar av grenache (25 år+) och syrah (40 år+). Under de senaste 10 åren har man också börjat odla små kvantiteter av de vita traditionella Rhone-druvorna Marsanne, Rousanne, Viognier och Clairette, samt även en mindre mängd Mourvèdre.

Chêne Bleus vingårdsmark heter Le Verrière och etablerades som vingård redan under medeltiden då den tillhörde ett av traktens kloster. För att inte förväxlas med en annan producent i området vars mark har samma namn, valde teamet bakom Chène Bleu att uppkalla sina viner efter den gamla eken som som växer intill vingårdarna. Eken blev hårt åtgången i den svåra torkan 2005, men istället för att ta ner eken lät man konstnären Marco Nucera förvandla trädet till ett naturligt växande konstverk. Han målade hela eken med s. k bouillie bordelaise, en blandning som förr brukade strykas på vinrankor för att skydda dem mot angrepp. Blandningen har en distinkt blågrön färg och den blå eken, La Chêne Bleu, utgör idag ett omisskänligt landmärke i landskapet.

Viner från Chêne Bleu