Spanien

Rueda

Isaac Cantalapiedra

ISAAC CANTALAPIEDRA: Parallellt med picknickviner är vinregionen Rueda, nordväst om Madrid, hemadress för några av Spaniens mest utsökta vitviner. Dom senaste åren har vi följt vinodlarna Manuel & Isaac Cantalapiedra med stort intresse. Anledningen hittar ni i glasen.

Familjen Cantalapiedra har odlat verdejo i La Seca under flera generationer, men det är sonen Manuel som nyligen började jäsa och buteljera sina egna viner. Första årgången var 2014 och målet sedan dess har vart att presentera viner med en genuin hantverkskaraktär. Filosofin, som är helt unik i regionen, tar inspiration från naturvinsrörelsen och sherrytriangeln men med en teoretisk bas från tillverkningen av klassisk vit Bourgogne. Spänn på säkerhetsbältet!

Isaac & Manuel Cantalapiedra – ett hantverk från Rueda

Idag har Isaac och Manuel en ekologisk certifierad vinodling om 7 hektar. Vingårdarna är planterade som bushvines och ligger på bästa address inom Rueda, nämligen kommunen La Seca. Far och son Cantalapiedra kunde inte ha ett mer passande efternamn. `Cantalapiedra´ betyder ungefär “sjungande stenar” på spanska och det är precis vad La Secas magra kalkstensjordar gör genom familjens viner.

Vingårdar

Las Comas: Familjens nyaste parcell med uppbundna vinrankor av verdejo, planterad 2007. Högre altitud, mager stenig jord.

El Chivitero: Parcell med uppbundna vinrankor av verdejo, planterad 1980. Större andel lera, kalksten i botten. Ger viner med stor volym och ofta en karakteristisk krämighet.

Los Picones: Denna parcell från 1985 har en lös och sandig jord med kalksten i botten. Parcellen är planterad med verdejo och vinet tenderar att något reduktivt och får ett `vildare´ drag.

Viner från Isaac Cantalapiedra