Spanien

Rioja

Sierra de Toloño

SIERRA DE TOLOÑO: Bakom vinerna från Sierra de Toloño står unga vinmakerskan Sandra Bravo som på kort tid seglat upp som en av de absolut viktigaste tillskotten på den spanska vinlistan. Hon tillhör den nya generationens vinodlare och anser att hennes viner ska ha tydlig karaktär av sina vingårdars unika geografi, klimat och jordmån.

Efter många års praktik och arbete i bland annat Chianti, Marlborough och Kalifornien var hon 2012 redo att producera sitt första egna vin. Hennes småskaliga viner görs med en unik och helt annan filosofi än vad som är normalt i Rioja. Ett besök hos Sandra börjar alltid i vingårdarna, ett jordnära tankesätt som hon tagit med sig från sina 7 år i Priorat (där hennes man gör viner under namnet Costers del Priorat).

Sierra de Toloño – bushvines i Rioja Alavesa

Sandra Bravos vingårdar ligger uppe på 650 meters höjd i dom absolut nordligare delarna av Rioja Alavesa, mellan byarna Labastida och Rivas de Tesoro. Här uppe blåser svala atlantvindarna igenom vingårdarna vilket är anledningen till att hon kan jobba utan kemiska bekämpningsmedel. Det är också fundamentalt för den lyckas med hennes friska och eleganta vinstil som blivit så populär på senaste åren. En annan styrka är att hennes vingårdar är planterade med bushvines, ett system som ger naturligt låg skördevolym och därför god koncentration.

Vingårdar

La dula: Vingård planterad i kalkrik lera, vinrankor av garnacha satta i jord år 1944

Rivas de Tesoro: Vingård planterad i kalkrik lera, tempranillo odlad på 650 meters höjd

Nahi: En grupp små parceller med mycket gamla vingårdar utanför byn Villabuena de Álava

Vinmakning

Druvor från dom olika vingårdarna handplockas och jäser separat med vingårdarnas naturliga jäststammar. Sandra Bravo tillsätter bara svavel i vingården samt precis före buteljering, resterade arbete sker utan svavel. Från årgång 2013 jäser hennes viner delvis i amforor, något hon är närmast unik med i Rioja. Hon använder också ståltankar, ekliggare och ekfat i olika kombinationer.

 

Gillar du vinerna från Sierra de Toloño? Prova då även: Celler Cara Nord

Viner från Sierra de Toloño